Rólunk írták

2004. 05. 11.

Versenyképes autóipari gyártás Nagyvenyimen. Ígéretes családi vállalkozás

Most június 1-jén lesz 10 éve, hogy privatizálták a Spirál Autójavító Vállalat nagyvenyimi üzemét. Az akkori vevő Kiss V. Jenő ma is a cég tulajdonosa elnök-vezérigazgatója. A cég irányításában fiai: dr. Kiss Norbert és dr. Kiss Rajmund ügyvezető igazgatóként vesznek részt. Ők hárman vezetik a családi vállalkozást, amelynek dinamikus fejlődéséről dr. Kiss Rajmund tájékoztatta lapunkat.

Százféle Suzuki alkatrész

A kezdeti időkben a cég kipufogó dobokat, kábeldobokat és AWAB bilincseket (évi 40 ezer darabot) gyártott. Ma már a legszélesebb, egyúttal a legjelentősebb piaci hátteret a Magyar Suzuki Rt.-vel 8 éve működő beszállítói kapcsolat jelenti. Ez elsősorban a préselt és hegesztett alkatrészek gyártására vonatkozik. A cég tevékenységének másik nagy részét képezik a saját tervezésű és fejlesztésű szállító és tároló konténerek. Az elmúlt években több nagy autógyár részére gyártottak ilyen tárolókat: A legnagyobb vevők közé tartozik a Mercedes, az Audi, a MAN, Ford és természetesen a Suzuki
A harmadik Nagyvenyimen gyártott termékcsoport a keres- kereskedelmi forgalomban is megjelenő néhány termék. Legismertebb az AWAB tömlőszorító bilincs, amelyet az ABA of Swedwn cég technológiája alapján gyártanak.
— Saját értékesítésünk mellett országos hálózatot építettünk ki több, mint száz kereskedővel. Ennek eredményeként a kezdeti 40 ezer darabos gyártás már meghaladja az évi 3 és fél millió darabot.
A KVJ Művek Rt. 1996 óta napi beszállítói kapcsolatban áll a Magyar Suzuki Rt.-vel. Az együttműködés elején csupán 5 különböző alkatrész sorozatgyártása indult el, amelyek árbevétele nem haladta meg az 5 millió forintot. Az elmúlt évek beruházásainak, technológiai-, minőség- ügyi-, és humánpolitikai fejlesztéseinek eredményeképpen más a Suzuki Swift autókhoz mintegy százféle alkatrész tömeggyártása folyt Nagyvenyimen.
Arra a kérdésre, hogy milyen alapanyagból dolgozik a KJV Művek, így válaszolt dr. Kiss Rajmund:
— A nálunk felhasznált alap- anyag 90%-a Japánból érkezik, hajóval. A Japánban gyártott speciális lemezeket a magyar Suzuki Rt. német kikötőből kamionnal szállíttatja hazánkba és szétosztja beszállítói között. Hozzánk is több ezer tonna érkezik így. Persze felhasználunk Dunaferr acélt is, például a tárolókhoz.
1995 | 1996 | 1998 | 1999 | 2004 | 2005 | 2006
vissza a cégünkről oldalra