Rólunk írták

1999.

Vállalati banki hírek

Hódít a faktoring

A magyar kormány beszállítói célprogramjában közreműködő Budapesti, valamint Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ez év februárjától szakmai szemináriumokat szervez beszállító vállalkozások számára. Az országos beszállítói program névre keresztelt rendezvénysorozat második állomásaként a faktorálás lehetőségeit ismertették meg körülbelül nyolcvan társaság vezetőivel.

A március 5-én megrendezett, nagy érdeklődést kiváltó félnapos program fő szervezője és házigazdája dr. Martinkó Károly, a Magyar Factor Rt. vezérigazgatója volt, aki „Beszállítók és a faktoring” címmel tartott vitaindító előadást. Ez — miként a program többi előadása is — a nemzetközi és hazai nagyvállalatoknak beszállító kis- és középvállalati kör sajátos igényeire figyelemmel mutatta be minden oldaláról a faktoringot, ezt az itthon szinte ismeretlen módszert a forgóeszköz-finanszírozásban.
A faktoring alkalmazásának mindennapi tapasztalatairól két járműipari beszállító cég vezetője számolt be; mindkét társaság a Magyar Factor ügyfele. Ezután a fórum résztvevői tájékoztatást kaptak a vevőbiztosítás faktoring nyújtotta előnyeiről, majd a faktorálás gyakorlati jogi vonatkozásairól.

A faktoring kérdései

A hallgatóság körében nagy elismerést kiváltott előadásában dr. Martinkó Károly olyan témákat vett sorra, mint például hogy kinek ideális a faktoring; mire jó az a beszállítóknak; vagy hogy miképp működik belföldi és nemzetközi változatában. E finanszírozási konstrukció előnyeit, a fizetési garancia működését, a faktorálás alapfeltételeit és költségeit is megvilágította. (A faktorálásról két melléklet is megjelent már az ABN AMRO Magazinban, 1998 áprilisában és ez év februárjában.)

A tapasztalatokról

Dr. Kiss Norbert, a KVJ Művek Rt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cége a Magyar Suzuki beszállítója, és a tevékenységük erősen igényli a likvid tőkét. Képtelenek voltak azonban akkora profitot termelni, hogy a vállalkozásuk hitelt vehessen fel. Mivel erre nem tudtak kötelezettséget vállalni, más megoldás után néztek. Ekkor ajánlották figyelmükbe a Magyar Factort, amellyel nyomban felvették a kapcsolatot és két héten belül már szerződtek is vele. A Suzuki is jól fogadta az újszerű megoldást. Hasonló tapasztalatairól számolt be Szakszon László, az Autron Kft., egy autófelszerelési cikkeket gyártó és forgalmazó cég ügyvezetője is, amelynek belföldi és export faktoring megállapodása is van a Magyar Factorral. Mindkét vezető azt emelte ki beszámolójában, hogy a faktorálás révén maguk dönthetnek arról, mikor, milyen gyorsan jussanak a pénzükhöz, illetve ennek segítségével milyen hamar készüljenek fel újabb megrendelések fogadására.

Egy kis biztosítás

A faktoring visszteher nélküli lehetőségének biztosítási hátterét dr. Riederauer Magdolna, a kölni székhelyű Gerling hitelbiztosító konszern itthoni vezető konzulánsa mutatta be. Elmondta, hogy a faktoring üzletben a szállító a vevőire köt biztosítást, hogy akkor se kerüljön veszélybe, ha azok valamelyike nem teljesítené fizetési kötelezettségét. A Gerling azért állt a Magyar Factor mögé, hogy ezt a garanciát vállalhassa ügyfelei számára. A szakmai fórumzáró előadását dr. Harsányi István, a Magyar Factor ügyvédje tartotta a faktoring jogi, illetve jelenlegi törvényi szabályozásáról.

Cél a faktoring

A részt vevő üzletemberek szemmel láthatóan örömmel ismerkedtek meg a faktoring, e számukra merőben új, a mindenkori értékesítéshez rugalmasan és biztonságosan illeszkedő forgóeszköz-finanszírozási technikával. Közülük bizonyára többen alkalmazzák majd a faktorálást, hogy az elősegítse a korábbinál gyorsabb növekedésüket.
1995 | 1996 | 1998 | 1999 | 2004 | 2005 | 2006
vissza a cégünkről oldalra