Rólunk írták

1995.

Egyéves jubileumot ünnepeltek

A név immár kötelez

Egy éves jubileumát ünnepelte a napokban a nagyvenyimi KVJ Művek. A most meglehetősen fiatalnak számító céget 1994 júniusában vásárolta meg Kiss V. Jenő a „Spirál” Autójavító Vállalattól.

— Komoly átalakításokat végeztünk a területen mindjárt az elején — meséli a cégtulajdonos. — Sok olyan helyiség volt, amelyre korábban nem fordítottak gondot: ilyenek voltak az öltözők, a fürdők. Mi pedig úgy gondoltuk, hogy nem mindegy, milyen a dolgozók szociális elhelyezése.

Az első évet — s remélhetően az elkövetkezőket is — jó évként könyvelik el a KVJ Műveknél. A gyár termelése teljes egészében biztosított volt és az ma is. Már tavaly decemberben nem tudtak munkát vállalni erre az esztendőre, annyi megrendeléssel bírtak. Kapacitásuk hetven százaléka exportra megy: Németországba és Belgiumba.

— Úgy tűnik, sikerült hosszú távra megalapoznunk a cég jövőjét, szerződéseink, külföldi kapcsolataink nem egy esztendőre szólnak — összegez Kiss V. Jenő. — Én ezt a gyárat azért vásároltam meg, hogy magamnak és a családomnak biztosítsam a megélhetést. Mindkét fiam itt dolgozik: dr. Kiss Norbert a cég igazgatója, Kiss Rajmund pedig üzletkötő. De nem elhanyagolható számunkra az sem, hogy az itt dolgozó nyolcvannégy ember kenyere is stabil legyen.

A keresetek, a cégtulajdonos elmondása szerint, két-két és félszeresét teszik ki annak az összegnek, amihez az „állami” időszakban lehetett hozzájutni. A követelmény viszont magas, a munkafegyelem szigorú. Teljesítménybérezést vezettek be, a műszak leteltével minden dolgozó pontosan tudja, aznap mennyit keresett. Mégis: a gyár megvásárlásakor átvett száztizennégy alkalmazottból mára csak nyolcvannégy maradt.

— Akkor, amikor a legtöbb vállalatnál fenyeget a létszámleépítés, mi állandóan munkaerőgondokkal küzdünk. Nagyon jó a kapcsolatunk a munkaügyi központtal. Rendszeresen közvetítenek ki ide embereket, de amikor megismerik a követelményeket, nem vállalják. Sajnos nagyon rossza munkamorál Magyarországon, .s ez a rendszerváltás óta sem változott semmit. Pedig, ha a követelmény magas is, azt nem lehet állítani, hogy a KVJ Műveknél nem törődnek a dolgozókkal. Az elmúlt esztendő során tizennégy embert képeztettek át, adtak szakmát a kezükbe. Ez is fontos, hisz, ahogy a cégtulajdonos elmondta, Németországban és Belgiumban már márkát jelez a KVJ-termék. Hamarosan megszerzik az ISO 9002-es minősítést is, ezt még ebben az évben Angliában fogják bejegyezni a cégről. Ahhoz, hogy megvessék lábukat a külföldi piacon, ez a minősítés feltétlenül szükséges. Jövőre nem ülnek már évfordulót a KVJ Műveknél, legközelebb az ötödik esztendő leteltével ünnepelnek. Remélhetően olyan időszakot tudnak majd maguk mögött, mint a mostani: a cég pénzügyileg stabil, egy fillér adóssága nincs, s ami nem elhanyagolható — a gyárnak sem tartozik senki.


1995 | 1996 | 1998 | 1999 | 2004 | 2005 | 2006
vissza a cégünkről oldalra